
Aanstaande Evenementen
december 2023
Aansprakelijkheidsrecht en (letsel)schade
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Wanneer iemand door een fout van een ander (letsel)schade oploopt, dan kan die ander gehouden worden om de schade te vergoeden. Denk aan een (verkeers)ongeluk, een misdrijf, een arbeidsongeval of een medische fout. Jaarlijks nemen schadeverzekeraars zo’n 75.000 zaken in behandeling, met een totale schadelast van € 1,5 miljard per jaar.
januari 2024
Diagnostiek en behandeling van psychose
drs. Rob van Grunsven
Een introductie in diagnostiek en behandeling van psychose, in het bijzonder cognitieve gedragstherapie (CGT) bij volwassenen die hinder ondervinden van stemmen horen, overmatige achterdocht en andere bijzondere en ongewone belevingen.
februari 2024
Familierecht: afstamming, gezag en omgang
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Bij kinderen kunnen kwesties als afstamming, rechtsgevolgen, gezag, vader- en moederschap relevant zijn; bij een echtscheiding ook omgang en hoofdverblijf van kinderen. Deze cursus geeft een introductie in kwesties als (beëindiging van het) gezag, omgangsregeling, (wijziging van het) hoofdverblijf.
maart 2024
Arbeidsrecht, ontslag en de zieke werknemer
mr.dr. Camiel Aarts & mr. Lisa van der Steen
Een klein miljoen mensen uit het buitenland verrichten in Nederland betaalde werkzaamheden en hebben daarbij te maken met het arbeidsrecht. Als tolk/vertaler krijg je dan te maken met onderwerpen als arbeidsovereenkomsten, proefperioden, aansprakelijkheden en ontslagverbod bij ziekte bij arbeidsovereenkomsten. Deze en andere aspecten rondom het arbeidsrecht worden tijdens deze studiedag uitgebreid behandeld.
Internationaal strafrecht: overlevering en teruglevering in de EU
mr. Achmed M.C.J. Baaijens
Het is belangrijk om begrippen goed te kunnen vertolken en te vertalen voor de opgeëiste persoon bij zijn uit- of overlevering. Zoals Daderschap, Verstekvonnis, Kaderbesluit , Overleveringswet en verdedigingsrechten in Verdragen (bv: Handvest Grondrechten EU, EVRM, IVBP).
Leer nu alles over de overleveringsprocedure - binnen de EU-lidstaten - bij de rechtbank Amsterdam en de structuur van het internationale strafrecht. Met een praktische begrippenlijst en een toelichting op de meest essentiële procedure elementen.
Materieel strafrecht voor tolken en vertalers
mr. Idriss van Straalen
Als tolk/vertaler kunt u betrokken raken bij alle aspecten van een strafzaak en aan elke zijde. Deze cursus behandelt de belangrijkste en meest voorkomende aspecten van het Nederlandse materieel strafrecht.
april 2024
Huurrecht voor tolken en vertalers
mr. Harm van den Boogaard en mr. Mats van de Burgt
Het huurrecht is een dynamisch rechtsgebied. Huurders en verhuurders kunnen op meerdere manieren met elkaar in geschil raken. De belangen, zeker bij de huurder, zijn groot. Ontbinding wegens huurachterstand, opzegging op grond van dringend eigen gebruik of een vordering tot huurvermindering vanwege een gebrek aan de woning zijn enkele van de veel voorkomende procedures.
(Internationaal) Erfrecht
mr. Mirna A. Kanning
We krijgen er allemaal mee te maken. Met de dood. En wat moet er gebeuren met de nalatenschap van een overledene? Deze cursus geeft een introductie hoe het Nederlands erfrecht werkt en wat de perikelen zijn als er sprake is van internationale facetten.
Formeel strafrecht voor tolken en vertalers
mr. Idriss van Straalen
Als tolk/vertaler kunt u betrokken raken bij alle aspecten van een strafzaak en aan elke zijde. Deze cursus behandelt de belangrijkste en meest voorkomende aspecten van het Nederlandse formele strafrecht ofwel strafprocesrecht.
mei 2024
Contractenrecht
mr. Arie Johan van de Graaf
Wanneer is er sprake van een overeenkomst en wanneer van een wilsgebrek? Welke rechtsgevolgen heeft het sluiten van een overeenkomst? Hoe zit het met de toepasselijkheid van algemene voorwaarden? Wat kun je als schuldeiser doen als een overeenkomst niet wordt nagekomen?
juni 2024
Schuldhulpverlening binnen het insolventierecht
mr. Judith Kuijlaars
Met de code 'vroegboek20' een voorinschrijvingskorting van € 20 excl. BTW (tot 16 december geldig).
Het insolventierecht omvat alle juridische aspecten van personen en ondernemingen in financiële problemen. Tijdens de cursus zullen belangrijke mogelijkheden binnen het insolventierecht aan bod komen, waarbij de nadruk ligt op schuldhulpverlening.
oktober 2024
Webinar Jeugdrecht en kinderbeschermingsmaatregelen
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Kinderen kunnen al op vroege leeftijd te maken krijgen met het recht. Bijvoorbeeld bij een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing, of indien verdacht van een strafbaar feit. De impact op kinderen in deze situaties is groot.
Studiedag Wet Verplichte GGZ
mr.dr. Camiel Aarts & mr. Kelly van Heumen
Verwarde, zieke of mensen met een psychische stoornis kunnen soms tegen hun wil worden opgenomen en behandeld. De WVGGZ bevat regels voor het verlenen van verplichte zorg aan deze personen die ernstig nadeel voor zichzelf en anderen kunnen veroorzaken.
Basiscursus Burgerlijk procesrecht, een inleidend overzicht
mr. Arie Johan van de Graaf
Kenmerkend voor het burgerlijk (civiel) recht is dat betrokkenen zelf het recht moeten activeren. Welke zaken en op welke wijze wordt in deze studiedag behandeld.
Het burgerlijk procesrecht regelt namelijk hoe materiële rechten van bijv. koper of huurder in een gerechtelijke procedure kunnen worden afgedwongen. Aan de hand van de belangrijkste onderwerpen wordt het verloop van een civiele procedure voor de rechter geschetst.
De studiedag is aangepast aan laatste ontwikkelingen: zo gaat de voorgenomen digitalisering van het procesrecht niet door, maar is wel een aantal begrippen gewijzigd.