
Aanstaande Evenementen
september 2025
Diagnostiek en behandeling van psychische problemen I
drs. Rob van Grunsven
Tolken en vertalers kunnen in hun werk te maken krijgen met mensen met psychische problemen, die doorgaans in behandeling zijn bij de GGZ. Deze studiedag gaat over het vaststellen en behandelen van psychische problemen, met bijzondere aandacht voor de volgende onderwerpen: wat zijn psychische problemen, angst- en stemmingsstoornissen, psychodiagnostiek.
Studiedag Wet Verplichte GGZ
mr.dr. Camiel Aarts & mr. Kelly van Heumen
Verwarde, zieke of mensen met een psychische stoornis kunnen soms tegen hun wil worden opgenomen en behandeld. De WVGGZ bevat regels voor het verlenen van verplichte zorg aan deze personen die ernstig nadeel voor zichzelf en anderen kunnen veroorzaken. De inhoud van de studiedag wordt verduidelijkt door bespreking van een aantal casussen uit de praktijk.
oktober 2025
Huiselijk geweld
mr. Theo Wijngaard
Huiselijk geweld kan vele vormen aannemen - van stalking en extreme controle (intieme terreur) tot femicide (vrouwenmoord). In deze cursus wordt uitleg gegeven over de achtergrond van huiselijk geweld: de oorzaken en gevolgen, de positie van slachtoffers en de rol van de hulpverlening. Ook komen de juridische mogelijkheden en hun beperkingen aan bod.
Basiscursus Burgerlijk procesrecht, een inleidend overzicht
mr. Arie Johan van de Graaf
Kenmerkend voor het burgerlijk (civiel) recht is dat betrokkenen zelf het recht moeten activeren. Welke zaken en op welke wijze wordt in deze studiedag behandeld.
Het burgerlijk procesrecht regelt namelijk hoe materiële rechten van bijv. koper of huurder in een gerechtelijke procedure kunnen worden afgedwongen. Aan de hand van de belangrijkste onderwerpen wordt het verloop van een civiele procedure voor de rechter geschetst.
De studiedag is aangepast aan laatste ontwikkelingen: zo gaat de voorgenomen digitalisering van het procesrecht niet door, maar is wel een aantal begrippen gewijzigd.
Diagnostiek en behandeling van psychische problemen II
drs. Rob van Grunsven
Tolken en vertalers kunnen in hun werk te maken krijgen met mensen met psychische problemen, die doorgaans in behandeling zijn bij de GGZ. Deze studiedag gaat over het vaststellen en behandelen van psychische problemen, met bijzondere aandacht voor de volgende onderwerpen: wat zijn psychische problemen, ontwikkelingsstoornissen (zoals autisme en ADHD) en persoonlijkheidsproblematiek, psychodiagnostiek.
Webinar Jeugdrecht en kinderbeschermingsmaatregelen
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Kinderen kunnen al op vroege leeftijd te maken krijgen met het recht. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. Soms worden kinderen ook verdacht van een strafbaar feit. De impact op kinderen in deze situaties is groot. Daarnaast is jeugdrecht actueel: kinderen in een vechtscheiding, kindermishandeling maar ook jeugdcriminaliteit op straat. Deze onderwerpen halen bijna wekelijks de media.
november 2025
De echtscheidingsprocedure
mr. Theo Wijngaard
Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Niet alleen heeft dit emotionele kanten, maar ook juridische. Je kunt namelijk niet scheiden zonder tussenkomst van een rechter. Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure en wat zijn de belangrijkste onderwerpen.
Verdiepingscursus Burgerlijk procesrecht, enkele bijzondere thema’s
mr. Arie Johan van de Graaf
Het burgerlijk procesrecht regelt hoe materiële rechten van bijv. koper of huurder in een gerechtelijke procedure kunnen worden afgedwongen. Er worden een aantal bijzondere onderwerpen behandeld die in een civiele procedure aan de orde kunnen komen.
december 2025
Aansprakelijkheidsrecht en (letsel)schade
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Wanneer iemand door een fout van een ander (letsel)schade oploopt, dan kan die ander gehouden worden om de schade te vergoeden. Denk aan een (verkeers)ongeluk, een misdrijf, een arbeidsongeval of een medische fout. Jaarlijks nemen schadeverzekeraars zo’n 75.000 zaken in behandeling, met een totale schadelast van € 1,5 miljard per jaar. Tijdens de cursus zullen belangrijke onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht en schadevergoeding behandeld worden, waarbij de nadruk ligt op letselschade.
januari 2026
Familierecht: afstamming, gezag en omgang
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Bij kinderen kunnen kwesties als afstamming, rechtsgevolgen, gezag, vader- en moederschap relevant zijn; bij een echtscheiding ook omgang en hoofdverblijf van kinderen. Deze cursus geeft een introductie in kwesties als (beëindiging van het) gezag, omgangsregeling, (wijziging van het) hoofdverblijf.
maart 2026
Materieel strafrecht voor tolken en vertalers
mr. Idriss van Straalen
Als tolk/vertaler kunt u betrokken raken bij alle aspecten van een strafzaak en aan elke zijde. Deze cursus behandelt de belangrijkste en meest voorkomende aspecten van het Nederlandse materieel strafrecht: de rechtsmacht van de Nederlandse rechter, de straffen en maatregelen, strafuitsluitingsgronden en daderschap.
april 2026
Formeel strafrecht voor tolken en vertalers
mr. Idriss van Straalen
Als tolk/vertaler kunt u betrokken raken bij alle aspecten van een strafzaak en aan elke zijde. Deze cursus behandelt de belangrijkste en meest voorkomende aspecten van het Nederlandse formele strafrecht ofwel strafprocesrecht: bevoegdheden die bij de opsporing en vervolging van strafbare feiten kunnen worden ingezet, procedurele regels die in het strafproces in acht moeten worden genomen, de belangrijkste dwangmiddelen, centrale thema’s en rechtsvragen; ook de mogelijkheden van beroep en de daaruit voortvloeiende procedures worden besproken.