
Aanstaande Evenementen
juni 2023
Biegły psycholog w postępowaniu sądowym karnym i cywilnym
drs. Bożena Bersztolc
Na zajęciach ze specjalistą psychologiem sądowym zapoznają się państwo ze specyfiką opiniowania psychologicznego w Sądzie zarówno w procedurze cywilnej jak i karnej, a także specyfiką opiniowania w sprawach z udziałem małoletnich.
september 2023
Diagnostiek en behandeling van psychische problemen I
drs. Rob van Grunsven
Tolken en vertalers kunnen in hun werk te maken krijgen met mensen met psychische problemen, die doorgaans in behandeling zijn bij de GGZ. Hoe worden psychische problemen vastgesteld en behandeld, met name angst- en stemmingsstoornissen.
Asiel- en vluchtelingenrecht: geen rustig domein
mr. Theo Wijngaard
Het asiel- en vluchtelingenrecht: hoe verloopt de inhoudelijke beoordeling en afwegingen in asielzaken? Daarnaast krijgt u inzicht in het verloop van de procedurele kant van de asielprocedure van asielaanvraag tot de verblijfsvergunning of uitzetting en vertrek. Daarbij worden de belangrijkste (juridische) termen in asielprocedures besproken, zoals richtlijn en verordening, niet-ontvankelijkheid en buitenbehandelingstelling, AVIM en COA.
Webinar Jeugdrecht en kinderbeschermingsmaatregelen
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Kinderen kunnen al op vroege leeftijd te maken krijgen met het recht. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. Soms worden kinderen ook verdacht van een strafbaar feit. De impact op kinderen in deze situaties is groot. Daarnaast is jeugdrecht actueel: kinderen in een vechtscheiding, kindermishandeling maar ook jeugdcriminaliteit op straat. Deze onderwerpen halen bijna wekelijks de media.
oktober 2023
Studiedag Wet Verplichte GGZ
mr.dr. Camiel Aarts & mr. Kelly van Heumen
Verwarde, zieke of mensen met een psychische stoornis kunnen soms tegen hun wil worden opgenomen en behandeld. In de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WVGGZ) zijn regels opgenomen voor het verlenen van verplichte zorg aan personen met een psychische stoornis die ernstig nadeel voor zichzelf en voor anderen veroorzaken. De Wet Zorg en Dwang (WZD) regelt dat aan cliënten met een indicatie voor langdurige zorg ook onvrijwillig zorg verleend kan worden. Onder de Wet Forensische Zorg (WFZ) valt de zorg als gevolg van een (voorwaardelijke) straf of maatregel.
november 2023
Basiscursus Burgerlijk procesrecht, een inleidend overzicht
mr. Arie Johan van de Graaf
Kenmerkend voor het burgerlijk (civiel) recht is dat betrokkenen zelf het recht moeten activeren. Welke zaken en op welke wijze wordt in deze studiedag behandeld.
Het burgerlijk procesrecht regelt namelijk hoe materiële rechten van bijv. koper of huurder in een gerechtelijke procedure kunnen worden afgedwongen. Aan de hand van de belangrijkste onderwerpen wordt het verloop van een civiele procedure voor de rechter geschetst.
De studiedag is aangepast aan laatste ontwikkelingen: zo gaat de voorgenomen digitalisering van het procesrecht niet door, maar is wel een aantal begrippen gewijzigd.
Diagnostiek en behandeling van psychische problemen II
drs. Rob van Grunsven
Tolken en vertalers kunnen in hun werk te maken krijgen met mensen met psychische problemen, die doorgaans in behandeling zijn bij de GGZ. Hoe worden psychische problemen vastgesteld en behandeld, met name ontwikkelings-stoornissen (zoals autisme en ADHD).
De echtscheidingsprocedure
mr. Theo Wijngaard
Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Niet alleen heeft dit emotionele kanten, maar ook juridische. Je kunt namelijk niet scheiden zonder tussenkomst van een rechter. Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure en wat zijn de belangrijkste onderwerpen.
Verdiepingscursus Burgerlijk procesrecht, enkele bijzondere thema’s
mr. Arie Johan van de Graaf
Het burgerlijk procesrecht regelt hoe materiële rechten van bijv. koper of huurder in een gerechtelijke procedure kunnen worden afgedwongen. Er worden een aantal bijzondere onderwerpen behandeld die in een civiele procedure aan de orde kunnen komen.
december 2023
Aansprakelijkheidsrecht en (letsel)schade
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Wanneer iemand door een fout van een ander (letsel)schade oploopt, dan kan die ander gehouden worden om de schade te vergoeden. Denk aan een (verkeers)ongeluk, een misdrijf, een arbeidsongeval of een medische fout. Jaarlijks nemen schadeverzekeraars zo’n 75.000 zaken in behandeling, met een totale schadelast van € 1,5 miljard per jaar.