
Aanstaande Evenementen
februari 2023
Diagnostiek en behandeling van psychose
drs. Rob van Grunsven
Een introductie in diagnostiek en behandeling van psychose, in het bijzonder cognitieve gedragstherapie (CGT) bij volwassenen die hinder ondervinden van stemmen horen, overmatige achterdocht en andere bijzondere en ongewone belevingen.
Materieel strafrecht voor tolken en vertalers
mr. Idriss van Straalen
Deze studiedag is volgeboekt en wordt volgend jaar herhaald.
Als tolk/vertaler kunt u betrokken raken bij alle aspecten van een strafzaak en aan elke zijde. Deze cursus behandelt de belangrijkste en meest voorkomende aspecten van het Nederlandse materieel strafrecht: de rechtsmacht van de Nederlandse rechter, de straffen en maatregelen, strafuitsluitingsgronden en daderschap.
maart 2023
Formeel strafrecht voor tolken en vertalers
mr. Idriss van Straalen
Als tolk/vertaler kunt u betrokken raken bij alle aspecten van een strafzaak en aan elke zijde. Deze cursus behandelt de belangrijkste en meest voorkomende aspecten van het Nederlandse formele strafrecht ofwel strafprocesrecht: bevoegdheden die bij de opsporing en vervolging van strafbare feiten kunnen worden ingezet, procedurele regels die in het strafproces in acht moeten worden genomen, de belangrijkste dwangmiddelen, centrale thema’s en rechtsvragen; ook de mogelijkheden van beroep en de daaruit voortvloeiende procedures worden besproken.
Pools erfrecht
mr. Marcin Świerżewski
Spadek to prawa i obowiązki zmarłego przechodzące na wybrane osoby. Przepisy określają kolejność dziedziczenia. Powołanie do spadku wynika z ustawy lub testamentu. Osoba niegodna nie dziedziczy. Osobom pominiętym przysługuje zachowek. Spadkobiercą może być gmina lub Skarb Państwa.
Postępowanie spadkowe toczy się przed sądem lub notariuszem. Wszczynane jest na wniosek.
De gevoerde taal is het Pools.
Pools familierecht in procedures en conventies
mr. Marcin Świerżewski
Het Poolse familierecht in gerechtelijke procedures en in internationale conventies waarbij Polen partij is. De gevoerde taal is het Pools.
Contractenrecht
mr. Arie Johan van de Graaf
Wanneer is er sprake van een overeenkomst en wanneer van een wilsgebrek? Welke rechtsgevolgen heeft het sluiten van een overeenkomst? Hoe zit het met de toepasselijkheid van algemene voorwaarden? Wat kun je als schuldeiser doen als een overeenkomst niet wordt nagekomen?
april 2023
Arbeidsrecht, ontslag en de zieke werknemer
mr.dr. Camiel Aarts & mr. Lisa van der Steen
Een klein miljoen mensen uit het buitenland verrichten in Nederland betaalde werkzaamheden en hebben daarbij te maken met het arbeidsrecht. Als tolk/vertaler krijg je dan te maken met onderwerpen als arbeidsovereenkomsten, proefperioden, aansprakelijkheden en ontslagverbod bij ziekte bij arbeidsovereenkomsten. Deze en andere aspecten rondom het arbeidsrecht worden tijdens deze studiedag uitgebreid behandeld.
(Internationaal) Erfrecht
mr. Mirna A. Kanning
We krijgen er allemaal mee te maken. Met de dood. En wat moet er gebeuren met de nalatenschap van een overledene? Deze cursus geeft een introductie hoe het Nederlands erfrecht werkt en wat de perikelen zijn als er sprake is van internationale facetten.
mei 2023
Huurrecht voor tolken en vertalers
mr. Harm van den Boogaard en mr. Inge van Pelt
Het huurrecht is een dynamisch rechtsgebied. Huurders en verhuurders kunnen op meerdere manieren met elkaar in geschil raken. De belangen, zeker bij de huurder, zijn groot. Ontbinding wegens huurachterstand, opzegging op grond van dringend eigen gebruik of een vordering tot huurvermindering vanwege een gebrek aan de woning zijn enkele van de veel voorkomende procedures.
Internationaal recht, een praktisch overzicht
prof. dr. Johan Lammers
De deelnemers worden op een praktische wijze vertrouwd gemaakt met de belangrijkste vraagstukken en ontwikkelingen van het internationaal recht in de afgelopen halve eeuw.
juni 2023
Biegły psycholog w postępowaniu sądowym karnym i cywilnym
drs. Bożena Bersztolc
Na zajęciach ze specjalistą psychologiem sądowym zapoznają się państwo ze specyfiką opiniowania psychologicznego w Sądzie zarówno w procedurze cywilnej jak i karnej, a także specyfiką opiniowania w sprawach z udziałem małoletnich.
september 2023
Diagnostiek en behandeling van psychische problemen I
drs. Rob van Grunsven
Tolken en vertalers kunnen in hun werk te maken krijgen met mensen met psychische problemen, die doorgaans in behandeling zijn bij de GGZ. Hoe worden psychische problemen vastgesteld en behandeld, met name angst- en stemmingsstoornissen.
Webinar Jeugdrecht en kinderbeschermingsmaatregelen
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Kinderen kunnen al op vroege leeftijd te maken krijgen met het recht. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. Soms worden kinderen ook verdacht van een strafbaar feit. De impact op kinderen in deze situaties is groot. Daarnaast is jeugdrecht actueel: kinderen in een vechtscheiding, kindermishandeling maar ook jeugdcriminaliteit op straat. Deze onderwerpen halen bijna wekelijks de media.
oktober 2023
Studiedag Wet Verplichte GGZ
mr.dr. Camiel Aarts & mr. Kelly van Heumen
Verwarde, zieke of mensen met een psychische stoornis kunnen soms tegen hun wil worden opgenomen en behandeld. In de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WVGGZ) zijn regels opgenomen voor het verlenen van verplichte zorg aan personen met een psychische stoornis die ernstig nadeel voor zichzelf en voor anderen veroorzaken. De Wet Zorg en Dwang (WZD) regelt dat aan cliënten met een indicatie voor langdurige zorg ook onvrijwillig zorg verleend kan worden. Onder de Wet Forensische Zorg (WFZ) valt de zorg als gevolg van een (voorwaardelijke) straf of maatregel.
november 2023
Diagnostiek en behandeling van psychische problemen II
drs. Rob van Grunsven
Tolken en vertalers kunnen in hun werk te maken krijgen met mensen met psychische problemen, die doorgaans in behandeling zijn bij de GGZ. Hoe worden psychische problemen vastgesteld en behandeld, met name ontwikkelings-stoornissen (zoals autisme en ADHD).
december 2023
Aansprakelijkheidsrecht en (letsel)schade
mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Wanneer iemand door een fout van een ander (letsel)schade oploopt, dan kan die ander gehouden worden om de schade te vergoeden. Denk aan een (verkeers)ongeluk, een misdrijf, een arbeidsongeval of een medische fout. Jaarlijks nemen schadeverzekeraars zo’n 75.000 zaken in behandeling, met een totale schadelast van € 1,5 miljard per jaar.