Laden Evenementen

Aansprakelijkheidsrecht en (letsel)schade

Wanneer iemand door een fout van een ander (letsel)schade oploopt, dan kan die ander gehouden worden om de schade te vergoeden. Denk aan schade die ontstaat na een (verkeers)ongeluk, een misdrijf, een arbeidsongeval of een medische fout. Jaarlijks nemen schadeverzekeraars zo’n 75.000 zaken in behandeling, met een totale schadelast van € 1,5 miljard per jaar. Dat toont wel aan hoe relevant het aansprakelijkheidsrecht is in de dagelijkse praktijk. Tijdens de cursus zullen belangrijke onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht en schadevergoeding behandeld worden, waarbij de nadruk ligt op letselschade.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • wat is een onrechtmatige daad?
  • aan wie kan de onrechtmatige daad worden toegerekend?
  • wat is schade?
  • de causaliteit tussen de onrechtmatige daad en de schade;
  • wat is de omvang van de schade?

 Werkwijze

Aan de hand van praktijkgevallen zullen mr. dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen, beiden advocaat, bovenstaande onderwerpen bespreken, waarbij uiteraard alle ruimte is voor het stellen van vragen. Daarnaast is er een uitgebreide reader met voorbeelden van uitspraken van rechters in zaken die betrekking hebben op deze onderwerpen en een powerpointpresentatie met sheets waarin de onderwerpen nader worden toegelicht.

mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen
Cursusleider

mr.dr. Camiel Aarts en mr. Lisa van der Steen

  • Camiel Aarts is sedert 1984 advocaat in Schijndel en gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Hij heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Na afronding van deze opleiding is hij in 1984 beëdigd tot advocaat en doceerde hij aan voornoemde universiteit het vak ‘Algemene inleiding’. Hij promoveerde in 1990 tot doctor. Hij is lid van de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (VFAS) en geregistreerd MfN-mediator.
  • Lisa van der Steen is sinds 2018 werkzaam als advocaat in Veghel. Zij is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen met specialisatie familierecht. In haar praktijk behandelt Lisa zaken op het gebied van familierecht (afstamming, omgang, gezag, scheidingen etc.), letselschade, het arbeidsrecht en het strafrecht. In die zaken wordt geadviseerd, onderhandeld of desnoods geprocedeerd.
  • Beiden zijn als advocaat verbonden aan Bouwman Advocaten & Mediators met vestigingen in Schijndel, Uden en Veghel, en ze zijn als docent verbonden aan de Bouwman Academie.