Laden Evenementen

Huiselijk geweld

Als tolk/vertaler kunt u te maken krijgen met de gevolgen van huiselijk geweld. Huiselijk geweld kent vele vormen waar zowel kinderen als volwassenen slachtoffer van kunnen worden. Tijdens de cursus worden diverse vormen van huiselijk geweld besproken, zoals stalking, psychische mishandeling en extreme controle (intieme terreur). Maar ook verschillende fysieke uitingen van huiselijk geweld krijgen aandacht, waaronder (kinder)mishandeling, seksueel geweld, eergerelateerd geweld en femicide (vrouwenmoord). De aanpak van huiselijk geweld is vaak lastig omdat het meestal achter gesloten deuren plaatsvindt. Toch is er steeds meer onderzoek naar vroegsignalering en is er een diverse juridische aanpak.
In deze cursus wordt uitleg gegeven over de achtergrond van huiselijk geweld: de oorzaken en gevolgen, de positie van slachtoffers en rol van de hulpverlening. Ook komen de juridische mogelijkheden en hun beperkingen aan bod.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden, wetenschappelijke inzichten en rechtspraak wordt het onderwerp van verschillende kanten belicht, zodat u aan het eind van de dag een bredere en diepere kennis van het onderwerp heeft gekregen.

Het programma en het definitieve aantal PE-punten worden later bekend gemaakt.

mr. Theo Wijngaard
Cursusleider

mr. Theo Wijngaard

Mr. T.J.J.M. (Theo) Wijngaard is al meer dan 10 jaar als zelfstandig advocaat gevestigd in Haarlem waar hij zich in zijn praktijk richt op het vreemdelingenrecht (zowel asielrecht als regulier vreemdelingenrecht) en personen- en familierecht. Op het gebied van echtscheidingen ondersteunt hij o.a. in procedures met betrekking tot echtscheiding, ontbinding geregistreerd partnerschap en kinder- en partneralimentatie. De rechtspraktijk van mr. Wijngaard is een procespraktijk waardoor hij goed zicht heeft op de praktische uitwerking van wet- en regelgeving. Daarbij wordt veelvuldig nauw samengewerkt met tolken en vertalers.

In 2005 schreef hij samen met advocaat Frits Koers en onderzoeker Nienke Doornbos het praktijkhandboek voor asieladvocaten Bij de hand in asielzaken (herzien in 2010) dat door de Raad voor Rechtsbijstand nog steeds wordt gebruikt om de kwaliteit van asieladvocaten te beoordelen. Daarnaast geeft mr. Wijngaard met enige regelmaat presentaties over zijn werk.

Hij is lid van

  • de Specialisatievereniging voor Migratierecht Advocaten;
  • de Werkgroep Rechtsbijstand in Vreemdelingenzaken van de Stichting Migratierecht Nederland; en
  • de Werkgroep Rechtsbijstand in Vluchtelingenzaken van VluchtelingenWerk Nederland;