Laden Evenementen

(Internationaal) Erfrecht

We krijgen er allemaal mee te maken. Met de dood. En wat moet er gebeuren met de nalatenschap van een dierbare?

Deze cursus geeft een introductie hoe het Nederlands erfrecht werkt en wat de perikelen zijn als er sprake is van internationale facetten. De cursus behandelt meerdere onderwerpen. Eerst is er een uitvoerige uitleg over het Nederlands erfrecht en aan het einde van de dag een uitleg wanneer de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft en wanneer het Nederlandse erfrecht van toepassing is.

De onderwerpen die aan de orde komen zijn: de nalatenschap, de erfgenamen, de omvang van de nalatenschap, versterferfrecht, het testament, de absolute bevoegdheid van de Nederlandse rechter en wanneer Nederlands recht van toepassing is of een ander recht, de Europese erfrechtverordening.

Deze studiedag is ook geschikt als bijscholing voor advocaten.

Maximaal 20 deelnemers, waardoor er ruimte is voor vragen en discussies.

Programma

  • De nalatenschap en de erfgenamen
  • Verwerpen, (beneficiair) aanvaarden
  • Versterferfrecht
  • Het testament
  • De absolute bevoegdheid van de Nederlandse rechter
  • Nederlands recht of ander recht
  • De Europese Erfrechtverordening

Werkwijze

Aan de hand van praktijkgevallen zullen mevrouw mr. Mirna A. Kanning en mr. Sebastiaan Bolweg de soms ingewikkelde onderwerpen op een begrijpelijke manier bespreken, waarbij uiteraard alle ruimte is voor het stellen van vragen. Daarnaast is er een reader waarin de onderwerpen nader worden toegelicht.

mr. Mirna A. Kanning en mr. Sebastiaan Bolweg
Cursusleider

mr. Mirna A. Kanning en mr. Sebastiaan Bolweg

  • Mevrouw mr. Mirna A. Kanning is ruim 19 jaar advocaat en gespecialiseerd in het erfrecht. In haar praktijk te Bloemendaal staat zij dagelijks cliënten bij in diverse zaken op het gebied van erfrecht. Tijdens deze cursus zal zij een uitleg geven over de wet en wat deze in de praktijk tot gevolgen kan hebben. Zij is lid bij de VEAN (Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland). Tevens is zij mediator.
  • Mr. Sebastiaan Bolweg is al jaren als advocaat werkzaam op het gebied van het erfrecht. Zijn kantoor richt zich volledig op het erfrecht en alle facetten die te maken hebben met dit rechtsgebied. Met zijn kennis van het erfrecht en eigen praktijkervaring kan hij  als docent een goede koppeling maken tussen de theorie van het erfrecht en de praktische problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap. Aan de hand van casussen uit zijn eigen praktijk kan hij op een begrijpelijke manier de soms ingewikkelde materie van het erfrecht uitleggen. Ook hij is lid bij de VEAN (Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland).