Laden Evenementen

Schuldhulpverlening binnen het insolventierecht

De Coronacrisis heeft veel mensen (zowel particulier als ondernemer) op financieel vlak hard geraakt. Helaas heeft dit het taboe op het bespreken van geldzorgen en schulden niet doorbroken. En dat is jammer want de ervaring leert dat het niet-bespreekbaar maken en vragen om hulp er alleen maar voor zorgt dat schulden oplopen. In korte tijd loopt een schuld van € 40,- door rente en kosten op naar € 400,-. Zonde, want de ervaring leert ook dat er voor iedere situatie een oplossing bestaat. Veel van de mogelijke oplossingen zijn echter niet bij iedereen bekend. Eén van de oplossingen is het doorlopen van de schuldsaneringsregeling (Wsnp). Tijdens de cursus zullen belangrijke mogelijkheden binnen het insolventierecht (faillissementsrecht) aan bod komen, waarbij de nadruk ligt op schuldhulpverlening.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Wat wordt met 'de schuldsanering' bedoeld?
  • Welke oplossingen zijn er voor het saneren van schulden?
  • Krijgt de schuldenaar leefgeld en moet hij/zij al zijn/haar bezittingen afstaan?
  • Kan de eigen woning behouden blijven?
  • Moet een eigen onderneming worden gestaakt?
  • Hoelang duurt het voordat een schuldenvrije toekomst is bereikt?
  • Wat betekent de wetswijziging voor de praktijk?

Werkwijze

Tijdens de studiedag zal mr. Judith Kuijlaars, advocaat, de bovengenoemde onderwerpen bespreken. Ze zal dit doen aan de hand van een stroomschema, waarin praktijkgevallen worden ingevuld. Daarnaast zal ze de onderwerpen verder toelichten met behulp van een PowerPoint-presentatie. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen en het bespreken van specifieke situaties. Tot slot ontvangen de deelnemers een uitgebreide reader met voorbeelden van uitspraken van rechters in zaken die betrekking hebben op deze onderwerpen. Een waardevolle gelegenheid om meer inzicht te krijgen in schuldhulpverlening en het insolventierecht!

mr. Judith Kuijlaars
Cursusleider

mr. Judith Kuijlaars

Judith Kuijlaars is sinds 2019 werkzaam als advocaat en behandelt voornamelijk zaken op het gebieden van insolventierecht. Zij staat zowel schuldeisers als schuldenaren bij. In 2017 heeft Judith onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van schuldeisers binnen de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen). Anderzijds helpt Judith schuldenaren, zowel particulieren als (ex-)ondernemers, op weg naar een schuldenvrije toekomst.

Naast het insolventierecht behandelt Judith zaken op het gebied van het huurrecht, ondernemingsrecht en de algemene rechtspraktijk.

Zij is verbonden aan Bouwman Advocaten met vestigingen te Schijndel, Uden, Veghel en Tilburg en is als docent verbonden aan zowel de Bouwman Academie als OSR (Opleiding Sociale Rechtshulp).